Izbori zastupnika u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024.

Četvrtak, 06 Lipanj 2024 12:58

Izbori zastupnika u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024.

KOPRIVNICA - Nakon izbora za zastupnike u Hrvatskom saboru, u kojima je Hrvatska demokratska zajednica ostvarila još jednu pobjedu i po treći puta formirala Vladu RH, u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine, čekaju nas još jedni važni izbori – izbori članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024.  Iako birači smatraju kako izbori za Europski parlament nemaju toliku važnost, bitno je još jednom naglasiti da nema manje ni više važnih izbora već zalaganje za hrvatske vrijednosti i interese u Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Izbori za EU parlament novi je korak u borbi za vrijednosti i još kvalitetniji život u Republici Hrvatskoj i u Europskoj uniji. Hrvatska demokratska zajednica dokazala se u vođenju Hrvatske i stvaranju odlične pozicije naše zemlje na europskoj i međunarodnoj razini. 

- Bitno je istaknuti kako je Europska unija zakonodavac, ne samo u pogledu europskih institucija, već i zakonodavstva svih država članica pa tako i Republike Hrvatske. Zato je iznimno važno tko Republiku Hrvatsku predstavlja u Europskom parlamentu. Listu Hrvatske demokratske zajednice predvodi predsjednik naše stranke i predsjednik Vlade RH u trećem mandatu – Andrej Plenković, jedan od najutjecajnijih političara u Europskoj uniji. Upravo zahvaljujući našem predsjedniku Plenkoviću, odvija se i veliki investicijski ciklus koji je vidljiv i na području Koprivničko-križevačke županije. Kad podvučemo crtu, slobodno možemo reći da imamo u RH nikad više investicija, nikad veću zaposlenost i nikad manju nezaposlenost. Isto tako, nikad veći rast plaća i mirovina, naglasio je predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i zastupnik u Hrvatskom saboru Darko Sobota. 

Listu HDZ-a za zastupnike u Europskom parlamentu, listu broj 5, čine najkvalitetniji kandidati koji znaju zastupati hrvatske interese u Europskoj uniji. – Važno je da u novom mandatu Europskom parlamentu dobijemo predstavnike koji će zastupati i hrvatske i europske vrijednosti, a upravo se HDZ svojim dostignućima kroz proteklih osam godina pozicionirao kao glavna europska snaga u Hrvatskoj. Zahvaljujući upravo članstvu Hrvatske u Europskoj uniji, a vrlo brzo, kroz koji tjedan obilježit ćemo 11 godina od ulaska Hrvatske u Europsku uniju, u Hrvatskoj pa i u Koprivničko-križevačkoj županiji proveden je niz investicija iznimno vrijednih za bolji i kvalitetniji život stanovnika. Tu se posebno izdvaja izgradnja Pelješkog mosta, kojim je spojen sjever i jug Hrvatske, nakon niza godina i mnogih obećanja – upravo je to ostvarila HDZ-ova Vlada na čelu s predsjednikom Plenkovićem, izgrađen je LNG terminal što se u posljednje vrijeme pokazalo iznimno važno jer smo time osigurali i energetsku neovisnost RH, ušli smo u eurozonu i Schengenski prostor, čime smo ostvarili dugogodišnje Hrvatske međunarodne ciljeve, istaknuo je predsjednik Sobota.

Područje Koprivničko-križevačke županije mjesto gdje se ostvaruju velike kapitalne investicije nacionalnog značaja, vrijednih više od 700 milijuna eura. Velik se dio tih projekata sufinancira sredstvima Europske unije. Tu je izgradnja i rekonstrukcija 2. kolosijeka željezničke pruge Križevci – Koprivnica – mađarska granica, što je najskuplji infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, vrijedan više od 400 milijuna eura, a upravo je s 85 posto sufinanciran sredstvima Europske unije. Tu su i tri aglomeracije – Koprivnica, Križevci i Đurđevac – vrijedne više od 160 milijuna eura, pa zatim izgradnja Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica, vrijedan 120 milijuna eure, dodao je Sobota.

- U prijašnjoj financijskoj perspektivi na području Koprivničko-križevačke županije provodili su se projekti vrijedni 500 milijuna eura, a u ovo novije vrijeme, uz ove velike projekte, treba dodati i Razvojni sporazum Sjever, koji obuhvaća kapitalne projekte na našem području, vrijedne više od 413 milijuna eura: revitalizacija dvorca Inkey u Rasinji za koji su nedavno iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti odobrena bespovratna sredstva u iznosu od 10,1 milijun eura, dok je cijeli projekt vrijedan 13 milijuna eura. Tu je još i izgradnja Centra za palijativnu medicinu i liječenje boli, termalne toplice u Kloštru Podravskom, terminal  za kombinirani, odnosno intermodalni transport Križevci, Centar zaštite i spašavanja Koprivničko-križevačke županije, Srednja škola Koprivnica, a svakako valja istaknuti i projekt izgradnje brze ceste, a u Razvojni sporazum Sjever uključen je dio izgradnje od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, rekao je predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić. 

- I ulagalo se u obrazovanje pa svakako treba istaknuti i projekt Centra kompetentnosti kojim su rekonstruirane, dograđene i u potpunosti opremljene Obrtnička škola u Koprivnici i Strukovna škola u Đurđevcu, a taj je projekt sufinanciran s gotovo četiri milijuna eura iz Europskih fondova. Gotovo svaka podravsko-prigorska općina je zahvaljujući EU sredstvima na svojim područjima izgradila i dječje vrtiće, provode projekte kojim se osiguravaju pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, a nema naše općine koja nije uključena i u višegodišnje projekte kroz program Zaželi – kojim je osigurana pomoć osobama starijim od 65 godina. Mnogo se ulagalo i u energetsku obnovu javnih objekata – škola i zdravstvenih ustanova, turističku infrastrukturu, socijalnu skrb, komunalno gospodarstvo, obnovu cesta, poduzetništvo, pobrojao je Ljubić te dodao kako kod priče o realizaciji projekata u Koprivničko-križevačkoj županiji, ostvarenih sredstvima EU, treba istaknuti i projekte koprivničke Opće bolnice „Dr. Tomislav Bardek“, koja je u posljednjih osam godina povukla 13 milijuna eura europskih sredstava, u narednom razdoblju plan je realizirati, odnosno povući još 15 milijuna eura za brojne projekte kako bi se još više poboljšala zdravstvena usluga

- Dinamika mnogih ovdje pobrojanih projekata vidljiva je iz dana u dan, a upravo su EU fondovi omogućili ubrzani razvoj kakav ne bi bio moguć da se oslanja samo na proračunske mogućnosti županija, gradova i općina. Vjerujem kako nas i u narednom razdoblju, zahvaljujući dobroj poziciji RH i zalaganju našeg predsjednika Plenkovića, prilikom izrade nove financijske omotnice, čeka još puno vrijednih projekata koji će unaprijediti kvalitetu života i dalje podizati standard naših građana, naglasio je potpredsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i načelnik Općine Gola Stjepan Miliković, istaknuvši kako se značaj i važnost projekata financiranih sredstvima EU, vide i na području Općine Gola, gdje se pripremaju i novi projekti, od kojih su neki već i odobreni za sufinanciranje, a pridonijet će daljnjem razvoju Općine Gola.

Čelnici Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije stoga još jednom pozivaju građane Koprivničko-križevačke županije da na izborima članova u Europski parlament iz Republike Hrvatske 2024., u nedjelju, 9. lipnja 2024. godine, biraju provjereno! Biraju listu broj 5 – listu dokazanih kandidata, koju predvodi predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković. 

Za Hrvatsku – snažnu i važnu! Lista broj 5. 

Poslijednja izmjena dana Četvrtak, 06 Lipanj 2024 16:15

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica