Povijest HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

Povijest HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

Nakon osnivanja HDZ-a započele su se formirati stranačke organizacije diljem Hrvatske pa tako i u podravsko-prigorskom kraju. U tadašnjim općinama Koprivnica, Križevci i Đurđevac simpatizeri HDZ-a započeli su s okupljanjem krajem 1989. godine, a stranački odbori HDZ-a osnovani su veljači i ožujku 1990. godine. Prva neformalna okupljanja simpatizera HDZ-a u Koprivnici započela su krajem 1989. godine u ugostiteljstvu NK Slaven. Razgovaralo se o događanjima u Hrvatskoj i drugim političkim zbivanjima te osnivanju HDZ-a na nacionalnoj razini.

Osnivačka skupština KC 1990 1

Razvoj stranke potaknuo je inicijativu za osnivanjem HDZ-a u Koprivnici. Krajem siječnja 1990. godine ovaj inicijativni krug imao je sedam članova, a to su bili: Ivan Mesić, Ivan Mikulić, Krunoslav Vitelj, Vilim Kovačić, Marko Mioč, Ante Krajina i Josip Božičević. Broj simpatizera sve se više povećavao pa je tako 1. veljače 1990. godine u prostorima Slavena održan sastanak na kojem je prisustvovalo 16 članova inicijativnog kruga za osnivanje HDZ-a u Koprivnici. Osnivači i/ili članovi inicijativnog odbora za osnivanje HDZ-a u Koprivnici bili su: Ivan Mikulić, Mato Jukić, Ivan Mesić, Josip Božičević, Vilim Kovačić, Mijo Bardek, Ante Erak, Anto Krajina, Zvonimir Kuzmić, Krešo Lukačić, Zdravko Mikotić, Marko Mioč, Vinko Pavlović, Božo Periša, Josip Žufika, Krunoslav Vitelj i Ivan Vlahović. Sastanci inicijatora osnivanja stranačke organizacije u Koprivnici održavali su se skoro svaki dan, a tijekom siječnja i veljače osni su se i formalno učlanili u HDZ.

Osnivačka skupština KC 1990

U veljači je krenulo organiziranje osnivačke skupštine HDZ-a za tadašnju Općinu Koprivnica, koja je sazvana za 16. veljače 1990. godine. Inicijalni odbor obavio je sve tehničke poslove vezane uz organizaciju i promociju skupa, dogovoren je tijek skupštine, kao i liste kandidata za članove Odbora te prijedlog Statuta. Sat vremena prije skupštine dio članova inicijativnog odbora u Hotelu Podravina u Koprivnici dočekao je predstavnike središnjice HDZ-a: predsjednika Izvršnog odbora Josipa Manolića, člana predsjedništva Stjepana Sulimanca te predstavnike zagrebačkog HDZ-a Zvonimira Turka i dopredsjednika Martina Sagnera. Razgovarali su o planu odvijanja skupštine te se nakon toga uputili prema mjestu skupštine. Goste je dočekala prepuna dvorana Doma kulture, današnja dvorana Domoljub.

Osnivačka skupština KC 1990 2

Predsjednik Inicijativnog odbora Ivan Mesić uvodno je pozdravio prisutne te je izborom radnih tijela započela skupština. Uvodno izlaganje u ime Inicijativnog odbora održao je Ivan Mikulić, nakon čega su govorili gosti iz središnjice stranke te drugi. Govorio je i predsjednik radnog predsjedništva Marko Mioč, a Statut koprivničkog HDZ-a predstavio je Ivan Mesić. Nakon glasanja, članovima Odbora koprivničkog HDZ-a postali su: Ivan Mikulić, Josip Božičević, Krešo Lukačić, Zdravko Mikotić, Miroslav Ozmec, Ivan Vlahović, Mijo Bardek, Marko Mioč, Petar Kopričanec, Ivan Mesić, Vilim Kovačić, Ante Krajina, Josip Žufika, Zvonimir Kuzmić, Krunoslav Vitelj, Mato Jukić, Vinko Pavlović, Ante Erak i Božo Periša. Konstituirajuća sjednica Odbora održana je tri dana kasnije te su članovi za predsjednika organizacije izabrali Ivana Mesić, za dopredsjednike Ivana Mikulića, Matu Jukića i Josipa Žufiku, za tajnika je izabran Vilim Kovačić, a rizničara Josip Božičević. Marko Mioč prihvaćen je kao delegat na 1. Općem saboru HDZ-a u Zagrebu, kojem su u ime koprivničke organizacije prisustvovali i Mesić, Mikulić, Jukić, Božičević, Krajina, Žufika, Kovačić, Kuzmić i Mikotić. 

Ubrzo se krenulo i s osnivanjem stranačkih organizacija po mjestima koprivničke Podravine. Prva skupština održana je u Goli, 23. veljače 1990. godine, a tijekom ožujka i travnja 1990. godine, održane su i skupštine u većini drugih većih mjesta u okolici Koprivnice.

Organiziranje HDZ-a u križevačkom kraju započelo je od jeseni 1989. godine. Do skupštine u Križevcima u stranku se uključilo 100-njak članova. Osnivačka skupština održana je 17. veljače 1990. godine u velikoj dvorani tadašnjeg Doma kulture, danas Hrvatskog doma, u Križevcima. Nakon pozdravnih govora i prezentacije težnji HDZ-a prema demokratskim odnosima u društvu, pročitana su imena članova Općinskog odbora HDZ-a Križevci, bez glasovanja o pročitanim pojedincima. U narednim danima, dio pročitanih članova se iz različitih razloga distancirao od svoga članstva u HDZ-a, a dio članova je nastavio aktivno djelovati. Darko Kos djelovao je kao predsjednik Općinskog odbora, a Branko Tinodi kao tajnik. Na neformalnom sastanku u prostorijama križevačke Mjesne zajednice Donji grad, 7. ožujka 1990. godine, dio članova je osnovao Izvršni odbor HDZ-a Križevci, a članovi tog tijela bili su: Đuro Budojević, Ivica Bunta, Ivan Held, Ante Jukica, Darko Kos, Anđelko Serdarušić, Branko Tinodi i Marijan Varjačić. Izvršni je odbor radio na osnivanju ogranaka HDZ-a u mjesnim zajednicama Općine Križevci i pripremi stranke za izbore. Za potrebe predizbornih aktivnosti i djelovanja stranke iznajmljen je prostor u Zvonimirovoj ulici u Križevcima. 

Od sredine 1989. godine sastanci simpatizera HDZ-a počeli su i u Đurđevcu. u početku se radilo o sastancima političkih istomišljenika u manjim grupama, na kojima se raspravljalo o novoj stanci koja je osnovana. U siječnju 1990. godine započeli su sastanci HDZ-ovaca u odvjetničkom uredu Marijana Ivančana u Đurđevcu, a na prvom su sudjelovali Marijan Ivančan, Đuro Ferenčić, Stjepan Sulimanec i Ivan Hodalić. Sulimanec ih je upoznao s aktivnostima HDZ-a diljem Hrvatske i procesu osnivanja ogranaka u drugim krajevima. Neformalni sastanci nastavili su se i narednih dana, a uz spomenute, pridružili su im se i Ignac Šoštarec i Ignac Filipović. U Društvenom domu u Novom Selu u Đurđevcu održan je 20. veljače 1990. godine sastanak inicijativnog odbora s ciljem pripreme osnivanja HDZ-a u Đurđevcu. Osnivačka skupština HDZ-a za tadašnju Općinu Đurđevac održana je tjedan dana nakon Općeg sabora HDZ-a koji je održan 24. i 25. veljače 1990. godine. U organizaciju skupštine najviše su se uključili Marijan Ivančan, Đuro Ferenčić, Ignac Šoštarec, Ivan Hodalić, Ignac Filipović i Ivan Mihočka. Osnivačka skupština održana je 4. ožujka 1990. godine u Domu kulture u Đurđevcu i okupila je 400 ljudi.

Za članove Općinskog odbora izabrani su: Ivan Hodialić, Đuro Ferenčić, Ivan Mihočka, Blaž Jakupčić, Ignac Filipović, Ignac Šoštarec, Vlado Roštan i Tomo Legradi iz Đurđevca, Marijan Ivančan, Mijo Kovačić, Martin Kovačić, Josip Franjo, Marijan Kolarić i Mijo Lončar iz Molvi, Martin Gregurić i Josip Špoljar iz Virja, Ivan Miletić iz Svete Ane, Silvestar Ploskunka iz Kozarevca, Stjepan Đakić i Josip Đakić iz Pitomače te Stjepan Kovačić iz Budančevice. Tri dana nakon osnivanja, održana je konstituirajuća sjednica na kojoj je za predsjednika izabran Marijan Ivančan, dopredsjednicima su postali Ivan Hodalić, Mijo Kovačić, Josip Špoljar i Martin Gregurić, za tajnika je izabran Đuro Ferenčić, a za blagajnika Ignac Filipović. Vrlo brzo uslijedilo je i osnivanje ogranaka u mjestima đurđevačke Podravine te je tijekom ožujka i travnja 1990. godine organizacija formirana u 30 naselja. 

(izvor: Hrvatska demokratska zajednica u Koprivničko-križevačkoj županiji 1990.-2020., Vladimir Šadek, 2021.)

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica