Pobjednička lista u Koprivnici

Četvrtak, 23 Svibanj 2024 09:04

Pobjednička lista u Koprivnici

KOPRIVNICA - Veliki predizborni skup, na kojem su predstavljene kandidatkinje i kandidati liste Hrvatske demokratske zajednice i program „Hrvatska snažna i važna“ za predstojeće izbore u Europski parlament, održan je u srijedu, 22. svibnja 2024. godine, u Koprivnici. 

Skupu su nazočili kandidati s liste - Marijana Petir, Danijel Marušić, Marko Pavić, Nikolina Brnjac, Karlo Ressler i Davor Ivo Stier te nositelj naše liste, predsjednik Hrvatske demokratske zajednice i Vlade RH Andrej Plenković. Domaćini predizbornog skupa bili su Gradska organizacija HDZ-a Koprivnica i Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko-križevačke županije. Skupu su, uz brojne stranačke dužnosnike s lokalne i regionalne razine te koalicijske partnere s lokalne i regionalne razine, nazočili i glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić, član predsjedništva HDZ-a, predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Varaždinske županije i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, predsjednik Mladeži HDZ-a Maksimilijan Šimrak, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, ministar zdravstva Vili Beroš te ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković, te domaćini - predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, zastupnik u Hrvatskom saboru i načelnik Općine Kalinovac Darko Sobota i predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Koprivnica i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić.

- Ovog trenutka odvijaju se investicije vrijedne gotovo 700 milijuna eura – od drugog kolosijeka željezničke pruge, nastavka brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, do investicija u obrazovanju i u zdravstvu, ali i mnogih drugih. To je sve zasluga naše Vlade, ali i europskog novca i zato je vrlo važno da izađemo i na ove izbore i podržimo naše kandidate za Europski parlament kako bi oni mogli i dalje lobirati da što više novca povučemo u Hrvatsku i u našu županiju kako bismo i dalje mogli graditi. Puno toga je napravljeno, ali puno toga još imamo za učiniti, rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsjednik GO HDZ-a Koprivnica Ratimir Ljubić.

- Pred nepuna tri mjeseca našli smo se u Koprivnici na 34. obljetnici HDZ-a i tada smo rekli da smo u procesu trojih izbora – parlamentarnih, za europski parlament i predsjedničkih. Iza nas su parlamentarni i zahvaljujem svima na trudu, jer postigli smo zadovoljavajuće glasove. Nadalje, svi mi koji vodimo županije i jedinice lokalne samouprave znamo koliko je zapravo bitan doprinos naše Vlade, resornih ministarstava, ali naših europarlamentaraca u razvoju naših sredina. Više milijardi eura je danas na raspolaganju u našoj županiji i iako ponekad zaboravimo spomenuti one manje, one su zapravo poslovi koji vesele naše stanovništvo, a da nema Vlade, ministara i europarlamentaraca ne bismo opravdali ono što od nas naši mještani i očekuju. Upravo stoga su i ovi izbori od presudne važnosti za nastavak jedne tradicije, ali i za nastavak tradicije vladavine HDZ-a s koalicijskim partnerima. Izlazak na izbore bit će od presudne važnosti kako bismo i dalje mogli razvijati naše jedinice lokalne samouprave, naše županije i našu Hrvatsku onako kako svi od nas očekuju. Veselim se pobjedi, novim izazovima i poslovima koji su pred nama, istaknuo je predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

 Da je na području Koprivničko-križevačke županije vidljiv napredak u brojnim investicijama, potvrdio je i predsjednik HDZ-a i Vlade RH, nositelj liste naše stranke za izbore zastupnika u EU parlament Andrej Plenković:

- Sa zadovoljstvom sam vidio napredak u izgradnji brze ceste od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog, radove na željezničkoj pruzi koja će povezati Zagreb s mađarskom granicom i to su dva najveća projekta, no tu su i u brojni drugi projekti u obrazovanju, zdravstvu, zbrinjavanju otpada, zatim poseban ITU mehanizam od 18 milijuna eura za Grad Koprivnicu… Sve je to dio onog što se zove jasna provedba europske politike kroz moderni suverenizam, odnosno okosnica naše politike da jačamo svaki kraj Hrvatske, pa tako i Koprivnicu, ali i cijelu ovu županiju, rekao je uvodno predsjednik Plenković te naglasio kako su kandidati naše stranke za zastupnike u EU parlamentu garancija većeg proračuna, zelene tranzicije i sigurnosti granice. Planković je rekao kako će naši zastupnici raditi na demografskoj revitalizaciji Hrvatske te zelenoj tranziciji i digitalnoj transformaciji. - Naš prioritet je i sigurnost hrvatskih granica, ali i šengenskih, kazao je Plenković te dometnuo kako će se zalagati za proširenje EU, pri čemu će se voditi računa o položaju Hrvata u BiH. Podsjetio je kako smo još uvijek najmlađa članica EU i tek stječemo kulturu izbora te je pozvao glasače da izađu na biralište i biraju listu broj 5. Osvrnuo se i na oporbu, kazavši da će ona davati sve od sebe, prije svega trudit će se da birači u što manjem broju izađu na izbore kako bi se oporavila od poraza na parlamentarnim izborima.  - Samo u jednom mandatu vlade Hrvatska je ušla u eurozonu i šengensko područje, što nije uspjelo ni jednoj vladi, kazao je Plenković te dodao kako su se svo to vrijeme borili s raznim krizama. Podsjetio je na covid i rast cijene energenata zbog rata u Ukrajini. Plenković je također rekao da je, uz zgusnutost raznih kriza, vlada HDZ-a uvela porezno rasterećenje, što je rezultiralo rastom plaća. Sada se predviđa rast BDP-a Hrvatske od 3.3 posto, što je tri puta veći rast od prosjeka EU. - Danas prvi put u povijesti imamo broj nezaposlenih manji od 90 tisuća, istaknuo je Plenković te dodao da Hrvatska, uz Njemačku, jedina leži na četiri transeuropska prometna koridora, što je zasluga HDZ-a.

Na skupu su se također predstavili i poruke uputili kandidati liste HDZ-a za zastupnike u EU parlament. 

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica