Održana 10. sjednica Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 18:17

Održana 10. sjednica Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije

 

KOPRIVNICA - 10. sjednica Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije održana je u ponedjeljak, 9. listopada 2023. godine, u Koprivnici, a sjednicu je vodio predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.

Nakon verifikacije Zapisnika s protekle sjednice Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije, predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota uvodno se osvrnuo na nedavni posjet Koprivnici i Koprivničko-križevačkoj županiji predsjednika Vlade RH i HDZ-a Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade RH i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butković, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministrice turizma i sporta Nikoline Brnjac i ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića. Nakon tradicionalne kave sa članovima ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije i GO HDZ-a Koprivnica, u sjedništu Koprivničko-križevačke županije održan je radni sastanak, rekao je Sobota. 

- Na sastanku su predstavljeni kapitalni projekti od nacionalnog značaja na području Podravine i Prigorja koji su u tijeku, a vrijedni su više od 70 milijuna eura - izgradnja II. Kolosijeka željezničke pruge od Križevaca preko Koprivnice do mađarske granice, zatim izgradnja RCGO Piškornica, aglomeracije Koprivnica, Križevci i Đurđevcu, kao i nastavak gradnje brze ceste od Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom. Predstavljena su i županijska ulaganja u obrazovanje i zdravstvo - izgradnja, opremanje i uspostava Centra kompetentnosti u Koprivnici i Đurđevcu, u vrijednosti većoj od 10 milijuna eura, izgradnja i opremanje pet školsko-sportskih dvorana također vrijednih više od 10 milijuna eura, koje su izgrađene u partnerstvu Županije i općina Kalinovac, Sveti Petar Orehovec, Sveti Ivan Žabno, Kloštar Podravski i Rasinja, tu je i energetska obnova centralne bolničke zgrade, te projekt dnevnih bolnica i jednodnevnih kirurgija. Bilo je riječi i o drugim projektima, kao i o projektima vezanim uz Razvojni sporazum Sjever, rekao je predsjednik Sobota i dodao kako je zatražena i podrška Vlade RH za izgradnju Učeničkog doma u Koprivnici i Studenstkog doma u prostoru koprivničkog Kampusa, kao i kod izgradnje nove Srednje škole Koprivnica te sanacije bivše praonice vagona na prostoru Botova.

- Što se tiče izgradnje brze ceste od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, istaknuto je kako se priprema projektna dokumentacija za nastavak gradnje brze ceste do Koprivnice te je zatražena, također, podrška Vlade RH u ubrzanju procesa. Predsjednik Plenković je naglasio kako će projekt gradnje brze ceste do Koprivnice biti u potpunosti realiziran do kraja 2030. godine i kako je potrebno riješiti do kraja svu dokumentaciju kako bi se ishodile sve potrebne dozvole. Potpredsjednik Vlade RH i resorni ministar Butković potvrdio je kako gradnja brze ceste do Koprivnice nije upitna te je rekao kako ni financiranje neće biti problem i to će se riješiti kreditnim zaduživanjima jer je cilj ove Vlade povezivanje svih krajeva Hrvatske, izvijestio je predsjednik ŽO HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota. 

Predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota osvrnuo se i na druge aktualnosti, kao što su i nedavna Odluka Vlade RH o dodjeli sredstava za fiskalnu održivost dječjih vrtića za aktualnu pedagošku godinu. Ukupno je na razini RH za ovu pedagošku godinu osigurano u državnom proračunu 17,6 milijuna eura te 47 milijuna eura u idućoj proračunskoj godini. Za dječje vrtića na području Koprivničko-križevačke županije osigurano je u ovoj pedagoškoj godini 2,891 milijuna eura, naglasio je Sobota. Podsjetio je i na izglasavanje izmjena devet poreznih zakona koji će stupiti na snagu 1. siječnja 2024. godine i dio su porezne reforme. Između ostalog, ovim poreznim izmjenama, ukida se prirez, povećava se prag za primjenu više stope poreza na dohodak te povećanje osobnog odbitka, naglasio je Sobota.
Na sjednici Županijskog odbora HDZ-a Koprivničko-križevačke županije bilo je govora i o nabavci te preuzimanju prvog borbenog aviona Rafale, padu inflacije te dobrom kreditnom rejtingu Hrvatske i kontinuiranom rastupu hrvatskog gospodarstva. 

Županijska organizacija HDZ-a Koprivničko - križevačke županije

Kontakt

J. Vargovića 1/II (drugi kat)

48000 Koprivnica